1.5. neděle - Čtení k zamyšlení pro dospělé

17.05.2020 06:00

2020_17.5.májová dospeli.pdf (515,8 kB)

„Ano, aby Láska byla plně uspokojena,
musí se snížit, snížit až k nicotě
a tuto nicotu přetvořit v oheň.“

 

Terezie vícekrát zmiňuje nicotu jako protipól Boží dokonalosti a plnosti. Tuto nicotu vztahuje na člověka, ale nejde tu o jeden z pseudo duchovních pohledů, podle kterých je člověk absolutní nic, zrnko k zašlapání, bytost bez hodnoty.

Terezie pojem nicoty přejímá od svého učitele, sv. Jana od Kříže. Jde o vědomí, že člověk, jakož i celé stvoření, nemůže bez Boha existovat, bez Boha je tedy ničím, nicotou. Všechno, co je, existuje v Bohu, mimo něj není nic (Kol 1,16). V případě člověka se to netýká jen jeho existence, ale i jeho naplnění.

Tímto naplněním a smyslem lidské existence je stát se bytím otevřeným pro druhého skrze vztah lásky, tedy stále víc se stávat člověkem, který žije pro jiné. Takto byl člověk stvořen – podle obrazu trojjediného Boha, který je též společenstvím vztahů lásky. "Život je vztah," připomíná nám Benedikt XVI., vztah k Bohu a k lidem. V tomto smyslu život i bolí, neboť naše vztahy jsou zraněné hříchem a my neumíme žít ani milovat. Zkrátka potřebujeme uzdravení.

Často jsme pokoušeni uzdravit svoje vztahy, ve skutečnosti však spíš jen sami sebe, skrze různé meditativní techniky a za pomoci zdánlivě anonymních sil. Tím se však jen zbavujeme vlastní bolesti, která je se vztahy spojena. Nejde o žádné uzdravení, ztrácíme naopak vlastní individualitu a vztahovost, odcizujeme se sobě i druhým.

Bůh nás však nezbavuje naší individuality, břemen vztahů, bolestí a lásky, ale vstupuje do nich a jeho láska se neuspokojí, dokud je oheň lásky nepromění v sebe.

Jediný, kdo tě naučí milovat, je totiž Ježíš sám a jediné, co tě uzdraví, je jeho láska. Sklání se k tobě tam, kde jsi, až k tvé bídě, té skutečné nicotě, aby tě oblékl v sebe.

Z tvé strany to chce jenom jedno: mít odvahu udělat krok do neznáma, uvěřit Ježíši. A poznáš, že oheň jeho lásky nic neničí a o nic tě nepřipravuje.

Ale očišťuje tě a pozdvihne k němu. A před tebou se otevře dobrodružství lásky s Bohem a s lidmi, jež nikdy neskončí...

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz