13.5. středa - Čtení k zamyšlení pro dospělé

13.05.2020 06:00

2020_13.5.májová dospělí.pdf (517,1 kB)

„Pro mne je modlitba vzlet srdce,
prostý pohled k nebi.“

Při pohledu na tuto definici modlitby by si člověk mohl myslet, že se Terezie při modlitbě vznášela, nebo přinejmenším, že byla zaplavována útěchami. Opak ale byl pravdou. O jakém vzletu hovoří? Jednou, když už byla tak nemocná, že už nemohla dobře dýchat, a tak v noci nemohla spát, ji spolusestra našla, jak se dívá na Krista na kříži visícím na stěně. Na otázku, co dělá, odpověděla: "Modlím se." „A co mu říkáte?“ zeptala se sestra. „Nic. Miluju ho,“ zašeptá Terezie.

Pohled lásky ve zkoušce i v radosti, to je pro Terezii modlitba, jak ji popisuje na jiném místě. Prostý pohled k nebi…

Takto vnímaná a prožívaná modlitba se pro Terezii neomezuje jenom na chvíle vyhrazené pro modlitbu. Dokud měla sílu, prožívala tyto chvíle v dialogu s Ježíšem při obracení stránek evangelia. On s ní mluvil skrze evangelium a ona mluvila s ním. Ve světle Písma poznávala to, co sama žila, a tak to žila ve spojení s Ježíšem. Vždycky, ať už to byly tyto chvíle modlitby nebo běžné denní zaměstnání, Terezie věděla, že Ježíš je s ní. Stačilo si jen na něho vzpomenout, spočinout na něm vnitřním pohledem, to byla její modlitba. A tuto modlitbu nazývá královnou, která má v každém okamžiku volný přístup ke králi.

Naopak, a ať je to na povzbuzení mnohým, kteří jsou na tom podobně jako Terezie, měla problém s jakýmsi „odmodlováním“, tedy s mnohými a v její době stále se množícími pobožnostmi a ústními modlitbami různého ladění.

Dokonce i o modlitbě růžence řekne, že jak se má růženec modlit sama, stojí ji to víc, než používat nějaký kající nástroj. To řekne Terezie, která tak velmi milovala Pannu Marii a cítila se být plně jejím dítětem! A tak se netrápí ani kvůli tomu růženci: „Královna nebes je přece mojí matkou a zná mne. Ví, jak moc ji miluji.“

Často si stěžujeme, že nemáme čas na modlitbu, nebo alespoň ne tolik času, kolik bychom chtěli. Ano, ne každý z nás může mít v rozvrhu dne naplánovanou hodinovou adoraci, ale možná by každý mohl žít v srdci s královnou – modlitbou, která není ničím jiným než pohledem na Ježíše, v dobrém i ve zlém, uprostřed denního zaměstnání, starostí i radostí.

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz