15.5. pátek -Čtení k zamyšlení pro dospělé

15.05.2020 06:00

2020_15.5.májová dospělí.pdf (519,4 kB)

„Mně dal poznat
svoje nekonečné milosrdenství
a skrze ně nazírám a uctívám
ostatní božské dokonalosti.“

 

"...A tehdy se mi zdá, že všechny (ty božské dokonalosti) září láskou, ano, zdá se mi, že i spravedlnost je láskou oděná... Jaká sladká radost je v pomyšlení, že Bůh je spravedlivý, to znamená, že bere v úvahu naše slabosti, že dokonale zná křehkost naší přirozenosti! Čeho bych se měla bát?" pokračuje Terezie ve svém slavném vyznání.

Když se dívá na dějiny spásy a na evangelium, poznává, že Boží láska se projevuje především jako láska milosrdná, která dává v první řadě život. Tato milosrdná láska se dívá na člověka v jeho podmínkách, nehledá na prvním místě zadostiučinění za urážky, které jí člověk způsobil.

Potlačuje snad Terezie vnímání Boží spravedlnosti, protože se jí bojí, protože ví jak je křehká? Nepotlačuje, ani nestaví proti sobě milosrdenství a spravedlnost a ani tyto dvě božské ctnosti nesměšuje. Nepropadá teologickým spekulacím, které v této věci nedaly spát mnohým géniům církve. Spíše vidí, i díky době, ve které žije, jak velmi se člověk bojí Boha, jeho spravedlnosti a soudu. Čte Boží slovo. Vidí až zjevný nesoulad mezi tímto strachem a tím, co čte a čemu věří: že Bůh dosvědčil svou spravedlnost tím, že nás zdarma ospravedlnil skrze vykoupení v Kristu Ježíši (Řím 3,2n), že je věrný a spravedlivý, odpustil nám hříchy a očistil nás od každé viny (Jan 2,12). Čte příběh marnotratného syna i další podobenství... Všechno jí poukazuje na to, že i Boží spravedlnost se měří Božím milosrdenstvím.

Terezie vnímá člověka v tomto světle a učí to i nás: jsme chudáci, neumíme žít, padáme a selháváme, často doslova proti své vůli...

Bůh nás zná, naštěstí! Přišel, aby se nás ujal, a ne aby nám spočítal naše neschopnosti a vyměřil "odměnu!. Dívá se na nás milosrdným pohledem, podává nám ruku, bere nás do náruče jako pastýř zachráněnou ovci...

Jen jedno nemůže: vnutit svoje milosrdenství pyšnému, soběstačnému člověku. Tady hrozí, že ten spravedlivý dosáhne toho, o co usiluje: svým postojem se navždy oddělí od milosrdného Boha.

Pane toho nás chraň!

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz