19.5. úterý - Čtení k zamyšlení pro dospělé

19.05.2020 06:00

2020_19.5.májová dospeli.pdf (518,7 kB)

„Ježíši, já vím,
láska se splácí jen láskou."

           AS

Zraněný člověk, ať už si to přizná nebo ne, má v sobě tendenci si ve vztahu k Bohu (a nejen k Bohu) jeho lásku zasloužit. Různým způsobem, ale především vlastními silami. Něco pro Boha udělat, podat nějaký výkon, dostát jeho zákonu i představám, jak by měl žít... A když se mu to nedaří, odsuzuje se a zároveň se domnívá, že ho odsuzuje i Bůh. Žije stále v mentalitě zákona, který ho odsuzuje a tento zákon pak ztotožňuje s Bohem samotným. Proto se snaží vymanit z jeho moci oběťmi a různými skutky.

Terezie pochopila podstatu nového života v duchu evangelia, života skrze milost, kterou dává Kristus. Milostí jsme spaseni, ne vlastní zásluhou, ne skrze skutky, aby se nikdo nechlubil (Ef 2,8-9). Můžeme to říct i jinak: spaseni jsme skrze vztah s Kristem, ne ze sebe na základě jakési nevztahové dokonalosti. Tento vztah s  Kristem může být jen vztah lásky, žádný jiný. O žádný jiný totiž nemůže Bůh, láska sama, stát! Na jeho lásku se tedy dá odpovědět jen láskou, nijak jinak. Ježíš nežádá Petra po jeho zapření o nápravu skrze nějaké skutky, ale ptá se ho na jeho lásku k němu. Chudák Petr, možná by chtěl nejdřív něco pro Krista udělat, ale Ježíš se ho ptá jednoduše jen na to, zda ho miluje. Stejnou otázku klade každému z nás.

Terezie také pochopila, že k lásce nedospějeme skrze skutky a oběti, ale že nás naopak láska ke skutkům a obětem vede!

To, co mění náš život, je vztah lásky ke Kristu, ne naše skutky, ty jsou vždy poznamenány hříchem a lidskou nedostatečností. Bůh nepotřebuje na prvním místě naše skutky, ale naši lásku, důvěru a odevzdanost, píše Terezie. Protože právě takový vztah k Bohu nás pak uschopní ke skutkům lásky, k zápasům, k odvaze, která přemáhá naše strachy a dává sílu jít dál.

A ještě něco: často právem pláčeme nad vlastními selháními, ale tento vztah lásky nás dříve či později dovede k tomu, že budeme víc plakat nad nezištnou Boží láskou k nám, protože si budeme stále víc uvědomovat, jak velice nás Bůh miluje i přes naši bídu.  
Či právě kvůli ní?

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz