2.5. sobota - Čtení k zamyšlení pro děti

02.05.2020 06:00

2020_2.5.májová děti.pdf (514,1 kB)

Terezka chce vše                                                                                                    3.

Když měla Leonka 12. narozeniny a prožívala nádherný den plný radosti nad dárky a narozeninovým dortem, toužila si svůj den udělat ještě krásnějším. Co by tak měla udělat? Uvědomila si, že už je opravdu velká. Odběhla do koutka se svými hračkami. Sbohem panenko Rozetko, sbohem košíčku barevných hadříků, už z vás nebudu šít pro panenku pestré sukně, jsem už opravdu velká, dospělá dívka, už si s vámi hrát nebudu a chci někomu udělat radost.

Děti, Terezko! Celino! Pojďte si vybrat něco z mého košíčku. Mám tu pěkné hadříčky na šaty pro panenku. Můžete si každá vzít, co chcete, já už si hrát s panenkou nebudu.

Celinka vybírá opatrně, aby se neošidila, chce si vybrat něco opravdu pěkného. Každý hadřík rozprostře, uhladí, znovu složí a uvažuje. Terezka se zatím jen dívá, chce dát Celině přednost.

Smím si vzít tohle? Celina drží v ruce krásně lesklou stužku, pošitou perličkami. Olemuje panence kabátek, to bude nádhera! Je to nejkrásnější kousek ze všech těch pestrých věciček v košíku.

Jen si to vezmi, pobízí ji Leonka. A co ty Terezko?

Terezka se dívá, dívá...Jeden ústřižek látky hezčí než druhý, až oči přecházejí. Jak si v tom má vybírat? Copak může něco z toho odsoudit jako méně krásné a jinému dát přednost? To přece není možné! Malá je na rozcestí své vůle. Co teď? Nejlépe je rozetnout zašmodrchaný uzel nejistoty jedním úderem.

Já si to vybírám všechno! A pěkně rázně shrne hadříky i s milou Rozetou do klína a všechno si nese do svého koutku k ostatním hračkám. Chudák panenka Rozeta nestačí mrkat skleněnýma očima, jak je překvapena rázností své nové paní. A když Leonka později vypráví mamince, jak si jejich Terezka umí vybírat, maminka se ani trochu nezlobí. Vždyť ví, že se nakonec Terezka s Celinou rozdělí – jako vždycky. Maminka se zasní a pak pohladí kučery své nejmladší. Kéž bys jednou v životě měla odvahu vzít bez váhání vše, co ti Bůh nabídne!

OTÁZKA pro děti:

Leonka měla krásné narozeniny s dortem a dárky, ale chtěla je mít ještě krásnější, co udělala? Proč pak byly pro ni její narozeniny krásnější?

Svou odpověď můžeš hned poslat na adresu   Favsetin@ado.cz

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz