2.5. sobota - Čtení k zamyšlení pro dospělé

02.05.2020 06:00

2020_2.5. májová dospělí.pdf (493,4 kB)

„Můj Bože, vybírám si všechno!“

Ani ne čtyřletá Terezka dostala spolu se sestrou košík se všelijakými dětskými tretkami a hračkami od starší sestry, ať si z něj něco vyberou, protože starší sestra si už s tímhle hrát nebude. Starší Celina si vybírá uvážlivě věc, která se jí zdá nejkrásnější a teď je řada na Terezce. Prohlíží si nabízené poklady, a nakonec natáhne ruku a tónem, který nepřipouští žádné diskuze, prohlásí: "Já si vybírám všechno!"

Na Karmelu si později na tuto příhodu vzpomíná a vidí v ní jakési shrnutí svého života. Ono "vybírám si všechno" charakterizuje celý její postoj k životu. Nechce si ze svého života vybírat jen něco, jen to krásné a snadné, nechce žít svůj život jen tak napolovic. Konkrétně to znamená, že nechce žít svůj zasvěcený život jen tak, aby dostála řeholi, nechce žít vztahy tak, aby se každému zalíbila, nevěnuje se povinnostem jen proto, že musí....

Chce prostě brát v životě všechno, co od Boha přichází, dobré i zlé, krásné chvíle, i chvíle temna a utrpení. Chce žít naplno právě přítomnou chvíli. Může se zdát, že jde jen o romantickou představu o životě od starostí světa odloučené karmelitky. Ale Terezie nesní, je realistka. Obavu, že by mohla žít jen jaksi podle sebe má. Proto ustavičně podřizuje svou vůli Bohu, a to tak, že s ním chce žít všechno, i svá selhání. Tak má jistotu, že ji povede a dá jí sílu vždy znovu vstát.

V Tereziině životě, stejně jako v životě každého z nás, bylo hledání,. Byly otázky bez odpovědí, byla bolest, ztráty a utrpení. Byly touhy i časné cíle, byli okolo ní lidé, které si nevybrala a se kterými nebylo jednoduché žít... Terezie se však u ničeho nezastavila, věděla, že dokud žije, je stále na cestě, že si ještě "nevybrala v životě všechno". Ještě den před smrtí potvrzuje: " Ano, můj Bože, opravdu chci všechno!" Chce svou cestu životem dotáhnout až do konce.

Tereziin postoj je, pokud si ho osvojíš, velmi osvobozující. Potom už nemáš potřebu stále analyzovat svůj život a ustavičně předkládat Bohu svoje proč, nemáš neustálý strach z toho, co ti život přinese, nehledáš úniky před těžkým křížem. Máš jen jednu potřebu: všechno co bylo, je a bude žít s Kristem. To je jediná jistota pro tento čas i pro věčnost.

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz