20.5. středa Čtenbí k zamyšlení pro dospělé

20.05.2020 06:00

2020_20.5.májová dospeli.pdf 

21. májová pobožnost -  20. května

„Radost není v předmětech,
které nás obklopují,
radost se nalézá v hloubi duše.
můžeme ji mít právě tak ve vězení
jako v paláci."

           AS

Když se lidé v Tereziině době fotografovali, museli se vždycky patřičně tvářit podle společenských konvencí, tedy zasmušile, bez úsměvu, strnule. A takto vypadá na fotkách i Terezie. My se tak někdy tváříme v kostele. Přitom, Terezie byla mezi spolusestrami známá svým šibalstvím, svým jemným humorem, uměla se zasmát sama sobě. Všímala si krásných věcí, od květin či oblohy po různá díla vytvořená člověkem a měla z toho radost. Zároveň však píše, že na nehostinném Karmelu je i uprostřed vnitřních a vnějších zkoušek šťastnější, než kdyby byla obklopena příjemnostmi života.

Být skutečně radostným člověkem není ani tak věcí povahy, protože i optimista může propadnout smutku nebo malomyslnosti, když se cítí špatně, když se mu nedaří, když nemá, co by chtěl. Radost, o které mluví Terezie, je jiná radost. Radost, která se neváže na vnější podmínky, ani na naše povahové dispozice, pocity a nálady.

Jde o vědomě a pocitově budovaný postoj k životu skrze vztah s Kristem. S Ježíšem mně pohled na sebe i na život sice nemusí vést k jásavé radosti, ale nedovolí mi propadnout panice, ani mi nedovolí uzavřít se do svého smutku. Naopak, nutí mne změnit optiku vidění věcí, či situací. Nutí mne totiž volit si, s humorem a nadsázkou, smrt, nebo život.

Když mám před sebou džbán zaplněný do poloviny vínem, můžu jej vidět dvěma způsoby. Vidět buď poloprázdný džbán a lamentovat, nebo džbán napůl plný a radovat se.

Možná jsi dnes nestihl udělat všechno, jak jsi chtěl, ale přesto můžeš vidět s vděčností, co jsi stihl. Možná ti někdo ublížil, ale je tu i tolik lidí, kteří ti pomohli. Jen se rozpomeň!

Je tu toho tolik, co by tě mohlo odsoudit, uzavřít do sebe.

Ale je tu také zkrátka Ježíš. On se staví, pokud mu to dovolíš, mezi tebe a všechno, co tě chce připravit o pokoj v duši a o radost. Nutí tě nejdřív vidět jeho a až v jeho světle to, co tě trápí. Možná ti ještě tečou slzy, ale i přes ně už vidíš krásný květ u svých nohou... A zůstává jen vděčnost v srdci a radost, která ti dá sílu zase se rozběhnout.

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz