22.5. pátek - Čtení k zamyšlení pro dospělé

22.05.2020 06:00

2020_22.5.májová dospeli.pdf 

23. májová pobožnost -  22. května

„Ježíš spí, jako vždy, v mé lodičce...
mojí útěchou je,
že na zemi žádnou nemám.
Ježíš se neukáže, nedá slyšet svůj hlas,
ale poučuje mne ve skrytosti."

           AS

Zdá se, že poté, co se Terezii splnila největší touha, žít na Karmelu, ji Ježíš učil žít v holé víře, naději a lásce, bez zřetelných pocitů útěchy. Vyprahlost je jejím denním chlebem. Podle nauky svatého Jana od Kříže jde o jakousi noc smyslů, tak důležitou pro duchovní růst. Kvůli jejímu vzletnému vyjadřování v básních a kvůli jejímu humoru a úsměvu si mnohé spolusestry myslí, že je Terezie nejenom zdravá, ale že i oplývá útěchami. Opak byl pravdou. Navíc často při předepsaných rozjímáních spí – není divu, byla ve věku, kdy by ještě potřebovala spát. Netrápí se tím. Rodiče mají své děti rádi, i když spí, konstatuje. Zároveň je však do očí bijící, jak ji Pán vede, jak ji učí svým tajemstvím právě v tomto stavu.

Často Terezie používá metaforu o Ježíšovi, jak spí v lodičce jejího života na rozbouřeném moři. Nehodlá ho budit, dovolávat se záchrany. Stačí, že tu je. Cítí se neschopná číst nějaká duchovní díla, která by ji mohla povzbudit. Jediné, čemu rozumí, je Písmo, ta "kniha života, v které je obsažena věda Lásky". Zkrátka evangelium a život sám. Vědu lásky, evangelium vetkává do života a všechno, co žije, čte ve světle této vědy. Toto je její jediná útěcha, nedomáhá se jiné. A má ještě něco: "Odevzdanost malého dítěte, které bez obav usíná v náručí Otce."

V této oblasti duchovního života maličká Terezie není špatnou učitelkou.  Kolikrát se cítíš prázdný jako žebrák, který sice ví, že je královským dítětem, ale do paláce ho nepustí, nebo nemůže najít dveře.

A tak chodíš stále okolo a prosíš, aby se tvůj úděl změnil. Obviňuješ se, hledáš příčinu. Někdy je tato příčina na tvé straně a potřebuješ pomoc, ale někdy to tak není, prostě jen dozrál čas, kdy tě Pán už nechce krmit mlékem, nýbrž je čas na tvrdší pokrm, jinak bys v těžkostech života neobstál.

Ježíš však v loďce tvého života je, neboj se. S ním se neutopíš, naopak s ním dorazíš ke břehu, cíli svého života, i přes stavy bezútěchy, stavy vyprahlosti či bouři.

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz