23.5. sobota Čtení k zamyšlení pro dospělé

23.05.2020 06:00

2020_23.5.májová dospeli.pdf 

24. májová pobožnost -  23. května

„Milost mi dej,
jen na tento den."

Báseň (Píseň pro dnešní den)

V jedné své básni Terezie vyzpívává jakési litanie proseb, které vždy končí zvoláním, aby to, co skutečně potřebuje, jí Pán dal jen pro tento den, který právě žije. Neví, co ji bude čekat ve dnech dalších, ale chápe, že skutečně prožívat může jen přítomný čas. I tady je inspirována Božím slovem, že každý den má dost svého trápení, že manu z nebe, která nás sytí, je možné nasbírat si jen na ten den, který právě žijeme, a ne do zásoby.

Tady nejde o nějaký nezodpovědný přístup k životu, o neplánování věcí, neplánování živobytí. Jde tady o to, aby nás strach a přílišná starostlivost neochromily natolik, že prožijeme neplodně to, co právě žít máme. Jde o to, abychom skrze hektickou honbu za věcmi druhotnými neopomenuli to podstatné v životě. Kolik vztahů se rozpadlo, kolik lásky zaniklo, protože ti nejbližší jako by vedle nás nežili!

Žít přítomnou chvíli je rozhodnutím i darem zároveň. Z naší strany je to vůle, rozhodnutí. Rozhodnutí neutíkat se do minulosti, nesnít, ani se netřást strachem z budoucnosti, ale učit se rozpoznávat výzvy, které mi klade život a vztahy v tom dni, který právě žiji. K tomu je potřeba prosit o milost a sílu, abychom před těmito výzvami neutíkali. Prosit o lásku k lidem, se kterými dnes budeme. Prosit jak o sílu ustát protivenství, tak i o vnímavost pro krásu a dobro, které nám dnešní den přinese. Především však prosit o světlo pro dnešní den, abychom v duchu evangelia rozpoznávali Boží vůli a neodmítali ji.

Někdy to není jednoduché, protože se dostatečně neptáme, jak tu či onu situaci vidí Pán. Místo toho ho zavalujeme prosbami jen podle vlastních představ a to podstatné nám uniká. Proto nám Pán říká, abychom nejdříve hledali jeho království a spravedlnost, tedy abychom den co den zůstávali pod jeho vládou! Potom je pro nás život v přítomné chvíli darem, protože Pán je věrný ve svém slově, věrný, když odpovídá na naše prosby.

Pane, jsme ve tvých rukou, kéž nám dny našeho života neprotečou jako voda mezi prsty. Jen pro ten den, který právě žiji, mi dej milost!

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz