26.5. úterý - Čtení k zamyšlení pro dospělé

26.05.2020 06:00

2020_26.5.májová dospělí.pdf

27. májová pobožnost -  26. května

„Všemohoucí dal svatým za pevný bod
SÁM SEBE a JEN SEBE
a za páku jim dal modlitbu
a oni takto pozdvihli svět
a budoucí svatí ho takto budou
pozdvihovat až do konce věků."

AS

Terezie rozjímá nad epizodou Marty a Marie v Lazarově domě (Lk 10,38n). Jedna se starostlivě snaží, aby bylo všechno zajištěno, druhá sedí u Ježíšových nohou a naslouchá mu - tedy modlí se (vždyť co jiného je modlitba?). Terezie správně poznamenává, že Ježíš nekáral Martu, kvůli její starostlivosti, ale kvůli jejímu nepokoji, snaze všechno zvládnout a tendenci chtít to i po jiných. Určitě se v tomto postoji často poznáváme. A Terezie pokračuje: všichni svatí pochopili, že to není především naše činnost, ale naše modlitba, co změní srdce lidí a svět. Bohužel, nebereme dostatečně vážně Ježíšova slova, že bez něho nemůžeme dělat nic (Jan 15,5). Snažíme se druhé zachránit nebo změnit vlastními silami, podle našich představ a plánů.

Terezie si vzpomene na svoje školní vědomosti, na Archimedovo zvolání: "Dejte mi páku a jeden opěrný bod, a pohnu Zemí!" Poznává, že v duchovním smyslu toho v plnosti dosáhli svatí, tedy ti, kteří žili v hlubokém spojení s Kristem v modlitbě. Tímto opěrným bodem, jediným pevným bodem v životě je Bůh sám a pákou je modlitba. Modlitba byla pro Terezii, a může být pro každého, nepřemožitelnou zbraní proti zlu, sebelítosti a všem stínům smrti v nás. Modlitba je setkání s Ježíšem, kdy se můžeme o něho opřít, předložit mu všechny svoje potřeby, svoje prosby. Do světla jeho evangelia stavím všechno, co prožívám, to, za co prosím. A poznávám, o co vlastně prosit mám. Když ho prosíme podle jeho vůle, slyší nás a vyslyší nás (1Jan 5,14n). V takové tiché chvíli u jeho nohou se naučíme být vnímaví vůči jeho vůli.

Modlitba podle jeho vůle je tou pákou, která pozvedá svět, mění svět okolo mě, neboť skrze modlitbu mu dovoluji, aby konal.

A ti svatí, to jsme my. Neboť každý z nás je Ježíšem volán často zaujímat u jeho nohou Mariino místo. A potom budeme mít čas i sílu zvládnout Martin podíl, ovšem podle Ježíšovy vůle, ne podle našich představ.

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz