3.5. neděle - Čtení k zamyšlení pro děti

03.05.2020 15:14

2020_3.5. májová děti.pdf (491,4 kB)

Šňůrka dobrých skutků                                                                                           4.

Jednou přinesla Celině a Terezce jejich nejstarší sestřička Marie dárek, šňůrku barevných korálků. Korálky vyplňovaly modrou půli šňůrky, ta druhá červená byla prázdná. Když se korálek v prstech stiskl, dal se přesunout na druhou půlku šňůrky a tam zůstal pevně sedět.

To bude váš růženec dobrých skutků, řekla Marie sestřičkám. Korálky budete po celý den nosit v kapse, a když uděláte dobrý skutek, můžete přesunout korálek do červené půlky. Nu a před spaním si spočítáš své dobré skutky, jestli jsi nepromarnila den. To bylo radosti, děvčata se už nemohla dočkat, až začnou. Druhý den se chůva nestačila divit, s jakou horlivostí utíraly nádobí, a když je už ruce bolely a nejraději by od práce utekly, věděly, že dobrý skutek nestačí jen začít, ale v dobrém musí i vytrvat, aby mohly posunout korálek.

Teď zrovna, když Celina čte zajímavou pohádku, má všeho nechat a běžet pro nůžky, které po ní chce maminka. Nemohlo by to chvíli počkat:? Už už má na jazyku, "Mami za chvíli," v tom si vzpomene na korálky v kapse. Taková příležitost udělat dobrý skutek, a ona by ji byla málem promeškala, a vyskočí a běží podat mamince nůžky. A na červené šňůrce je zase o korálek víc.

Po obědě dá chůva na stůl moc dobrý moučník. Maminka položila na Terezčin talířek dva kousky. Terezka jí očima i pusou, panečku ta dobrota!

Už snědla jeden kousek a ještě ji čeká jeden. Najednou se malá Terezka zamyslí, Mami schovej ten druhý kousek, zítra ho může vzít Leonka do školy nějaké hodné holčičce a honem odstrkuje talíř, aby ji už nepokoušel. Posune v kapsičce korálek a je šťastná, že se přemohla.

Večer se korálky na Terezku a Celinku usmívají, je jim dobře na červené šňůrce. Jestliže některý na modré půlce večer zbyl, dívá se tak vyčítavě, že se druhého dne děvčata poctivě snaží, aby jej také dostala na čestné místo na červené půlce.

 

OTÁZKA pro děti:

Co znamená šňůrka dobrých skutků?

Svou odpověď můžeš hned poslat na adresu

Favsetin@ado.cz

 

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz