Neděle 2. máje - Dominik ministrantem

02.05.2021 10:33

Dominik ministrantem

Když bylo Dominikovi asi pět let, chodíval i ve všední den do kostela. Jeho maminka byla velmi zbožná a využívala toho, že byl v Morialdu kněz a staral se o jejich vesnickou kapli jako kaplan. Každý den tam sloužil mši svatou. Jmenoval se Jan Zukka a byl to už starší pán. Kdo z lidí mohl, rád šel na jeho mši svatou, protože tehdy byli lidé mnohem zbožnější než teď.

Maminka Sáviová brávala malého Dominika s sebou, ačkoli byl ještě maličký. Říkala si, jen ať si zvyká. A Dominik si nejen zvykal, ale chodil rád. Sedával s maminkou v přední lavici a pozorně očima sledoval všechno, co se dělo u oltáře. Zvláště se mu líbili ministranti, zvonili a vůbec, měli tu výhodu, že byli blízko oltáře. Někdy jim i trochu záviděl a říkal si, že až bude větší, také bude ministrantem.

Občas se kluci ministranti nějak vytratili a stávalo se, že některý den musel knězi přisluhovat kostelník. Bylo cítit, že to není ono. Tehdy se Dominik doma zmínil mamince, že by rád ministroval. „Když myslíš, zeptej se velebného pána, já nevím, jestli na to nejsi ještě moc malý.“ A když druhý den zase nepřišel žádný ministrant, zvedl se Dominik z lavice a šel se do sakristie zeptat. Pan kaplan se na něho s úsměvem podíval a hned souhlasil. „Oblečte ho,“ řekl kostelníkovi. „Zkusíme to.“ Kostelník Dominika ustrojil a ten šel poprvé ministrovat. V náručí nesl veliký misál a šel k oltáři před knězem, který si nesl přistrojený kalich. Když přišli na místo, pan kaplan postavil kalich doprostřed oltáře a pomohl Dominikovi položit misál na dřevěný pultík. Na to byl Dominik ještě moc malý, nebyl by tam dosáhl. Vždy když bylo třeba misál přenést, mu jej sundal a na druhé straně pak zase od něj převzal. Lidé v lavicích se usmívali, líbilo se jim to.

Tak se stal Dominik ministrantem už ve svých pěti letech. Byl na to velmi hrdý. Brzy se naučil bezvadně latinu, kterou potřeboval znát a také všechno, co má ministrant ovládat. Hlavně měl radost, že blízko oltáře.

OTÁZKY PRO DĚTI K ZAMYŠLENÍ:

  • Co znamená slovo ministrant a od kterého latinského slova je to odvozeno?
  • Co dělá ministrant?
  • Při kterých kněžských úkonech je potřebná služba ministrantů?
  • Kdo může být ministrantem?
  • Od kterého do kterého věku může chlapec ministrovat?
  • Kolik se má platit ministrantům za jejich službu?

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz