Sobota 22. máje - Malý katecheta

22.05.2021 16:18

Malý katecheta

Pán Ježíš řekl: „Jděte do celého světa a učte všechny národy!“ Církev vždy konala tuto povinnost – katechizovala. Každý dobrý křesťan se cítí být katechetou druhých. I Dominik se jím cítil být. Za příkladem svého duchovního otce hledal příležitosti, jak by poučoval druhé o náboženství a tak šířil pravé vědění.

Jednou z jeho největších radostí bylo poslouchat v kostele čtení Písma svatého a kázání. Měl štěstí, protože Don Bosko byl skvělým kazatelem a každé jeho kázání bylo velikým ziskem pro pozorného posluchače. Dominikovi nic neušlo a ještě o slyšeném přemýšlel. Tak se z něho stával pomalu odborník v náboženství.

Jeho spolužák Bonetti mu říkal žertem – doktůrek teologie.

Ve svých chlapeckých snech si Dominik často představoval, jak bude mít kněžské roucho. Říkal: „Jen co budu klerikem, půjdu do Mondonia a shromáždím kolem sebe všechnu mládež a budu je učit náboženství. Budu jim vyprávět krásné příběhy a budu se snažit, aby byli všichni svatí. Kolik dětí se ztrácí v životě jen proto, že neznají náboženství.“

Ale on i tak v Mondoniu učil. O každých prázdninách měl kolem sebe děti, učil je dělat kříž, modlit se Otče náš a Zdrávas Maria, vodil je do kostela a vštěpoval jim aspoň základní poznatky z náboženství. Aby si děti získal, shromažďoval celý rok drobné odměny, obrázky, medailky, brožurky, knížky, růžence a rozdával je těm, kdo si toho zasluhovali.

I v Oratoři měl někdy příležitost učit náboženství. Oratoř byla totiž dvojí: vnitřní a vnější. Do té druhé chodilo o nedělích a svátcích několik set hochů z města. Hráli si, byli v kostele a také se učili náboženství. Říkalo se, že chodí na katechismus. Byli rozděleni do mnoha skupin a učili je kněží nebo i někteří vzdělaní laici z města. Stávalo se však, že někdy nemohl někdo přijít. Tehdy Don Bosko zavolal Dominika a svěřil mu menší chlapce, aby je učil. Zvláště v postní době bylo hodně práce a katechismus byl vlastně každý den. Dominik připravoval malé i na první svaté přijímání. Z toho měl největší radost.

Ve škole Dona Boska dostával Dominik opravdovou žízeň po spáse duší. Četl Don Boskovy „Církevní dějiny“, četl jím vydávané měsíční sešitky „Katolického čtení“, Don Bosko vyprávěl chlapcům na pokračování „Dějiny papežů“ a to všechno působilo na jeho citlivou duši. Toužil po tom, aby celá země byla zalita světlem svaté víry. Velmi ho trápilo, když slyšel, že některé národy, kdysi horlivě křesťanské a katolické, ochably ve víře a třeba i odpadly od pravé víry. Byl by je rád přivedl zpět k poslušnosti římskému papeži – svatému otci.

Jednou přišel k Donu Boskovi a prosil ho, až půjde do Říma k Piu IX., aby ho od něho pozdravoval a aby mu řekl, že v Anglii čeká katolickou církev nové jaro. Don Bosko se divil a ptal se ho, jak na to přišel. Dominik mu vypravoval, že na něho přišla jakási divná „roztržitost“ a že v duchu viděl krajinu pokrytou hustou mlhou a v té mlze se potáceli lidé, jako by nevěděli kam jdou a co chtějí. Někdo mu řekl, že je to Anglie. Vtom se vše změnilo. Dominik uviděl v mlze něco jako světlo, to rostlo, mlha se rozplývala a v té záři uviděl Dominik svatého otce Pia s velikou pochodní v ruce. Za ním šel veliký církevní průvod.

Don Bosko skutečně svatému otci vyprávěl o tomto zjevení malého Dominika a svatý otec mu řekl, že se skutečně v Anglii něco hýbe. – v Anglii bylo třista let katolické náboženství přísně zakázáno, v některých dobách dokonce pod trestem smrti. V Dominikově době tam bylo jen 160.000 katolíků, ale dostali svobodu. Pak jejich počet rostl a rostl. Dnes je jich asi necelých 5 milionů. Nejen to, odloučení Anglikáni jsou nejblíže tomu, aby se zase spojili s katolickou církví. Dominikovo vidění bylo pravdivé

*********************

  • Je každý křesťan povinen starat se o šíření víry?
  • Jak se říká šíření víry?
  • Jaký je rozdíl mezi evangelizací a katechizací?
  • Jak vysokého vzdělání v náboženství by měl každý dosáhnout?
  • Co patří ke slušnému náboženskému vzdělání?
  • Co bychom mohli udělat pro tento svatý cíl?
  • V čem nám může být vzorem svatý Dominik Sávio?

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz