Úterý 4. máje - U prvního svatého přijímání

03.05.2021 21:07

U prvního svatého přijímání

V době, kdy byl Dominik Sávio v Morialdu ministrantem, nebylo ještě zvykem, pouštět děti příliš brzy k svatému přijímání. Mezi kněžími ještě stále působily nauky biskupa Jansenia, který ve svých knihách hlásal, že k prvnímu přijímání má křesťan přistoupit, až má z toho jaksepatří rozum, a že často by měl chodit ke stolu Páně jen ten, kdo je tak zbožný, že takřka nedělá vůbec žádné hříchy. Normálně má jít každý k přijímání o velikonocích a snad ještě jednou, dvakrát do roka, a dost, více ne!

Bohudík, ledy již začínaly praskat a nastávalo v té věci jaro. Zbožný turínský profesor mravouky, svatý Josef Kafasso s pomocí jiných kněží šířili nauku svatého Alfonse - časné a časté svaté přijímání. Mnozí kněží byli stoupenci nového a zdravého směru, který byl blíž praxi prvních křesťanů. Mezi nimi byl i morialdský kaplan don Zucca. Když měl Dominik 7 let, rozhodl se udělat výjimku. Pro jistotu se na kněžské schůzi přeptal bratří, co o tom soudí, a když viděl, že jsou víceméně stejného smýšlení, zeptal se Dominika: „Co bys tomu řekl, kdybys šel už letos k svatému přijímání?“ Dominik užasl. Dávno si to přál, ale myslel si, že je to nemožné, když všichni chodili až v deseti, dvanácti i více letech. Samozřejmě hned souhlasil radostně. Jako podmínku dostal naučit se malý katechismus zpaměti. To mohl Dominik klidně slíbit, protože maminka ho sama učila a jeho bystrá hlava si všechno hravě zapamatovala.

Tehdy se nedělala zvláštní slavnost prvního svatého přijímání. Prostě: děti, které byly uznány za schopné, šly společně s celou farností ve farním kostele o Božím hodu velikonočním. To byl den, kdy všichni farníci ze všech vesnic přišli do farního kostela ke společné slavnosti a všichni přistoupili ke stolu Páně. Mše svatá začínala asi v 9 hodin, ale už od samého rána seděli ve zpovědnicích kněží a všichni, pokud se ještě nevyzpovídali, šli ke zpovědi. O Dominikovi se vypravuje, že přišel do kostela první. To znamená, že si přivstal a z domu vyšel sám, bez rodičů. Ti přišli až později.

Pak byla slavná mše svatá a při ní několik set svatých přijímání. V tom množství přirozeně Dominik zanikl, ale nezaniklo, co se později o něm vyprávělo. Bylo už k jedenácté hodině, když si otec odváděl syna domů. Dominik zapomněl na celý svět samým štěstím a zůstal v kostele, dokud tam vůbec ještě někdo byl. Celých pět hodin.

Zde je ještě jedna pamětihodnost, hodna poznamenání. Dominik chodil v Morialdu k Donu Zukkovi do školy a už uměl psát.

Po svatém přijímání si doma sedl a na kus úhledného papíru si napsal neumělým písmem předsevzetí, učiněná tohoto dne. Doslova napsal: „Předsevzetí, která jsem učinil já, Dominik Sávio, když jsem byl v roce 1849, ve svých sedmi letech poprvé u svatého přijímání:

1. Budu chodit často ke svaté zpovědi a k svatému přijímání půjdu vždy, když mi to zpovědník dovolí.

2. Každou neděli a zasvěcený svátek půjdu na mši svatou.

3. Mými přáteli budou Pán Ježíš a Panna Maria.

4. Raději smrt než hřích!

Tento lístek s předsevzetími měl ve svých modlitebních knížkách ještě na smrtelné posteli. Možno říct, že svá předsevzetí nikdy neporušil.

 

*****************

Jak často chodili první křesťané k svatému přijímání?

Jaký neblahý zvyk se vloudil do křesťanské praxe v pozdějších letech a staletích?

Který papež zavedl- opět časné a časté svaté přijímání?

Jaký rozdíl je mezi časným a častým?

Od kolika let se může chodit ke svatému přijímání?

Jaké podmínky musí splnit ten, kdo chce přistoupit, ke stolu Páně?

Jak často máme chodit ke svaté zpovědi?

Co s lehkými hříchy?

Co působí svaté přijímání?

Jak se ty připravuješ na svaté přijímání?

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz