Pátek 14. máje - Mariánský ctitel

14.05.2021 13:05

Mariánský ctitel

Dominik Sávio velmi dobře pochopil význam katolického rčení „Skrze Marii k Ježíši.“ Věděl, že mateřská postava Panny Marie přitahuje k Bohu a proto se snažil vykonat hodně pro její oslavu.

V Don Boskově Oratoři býval měsíc květen ten nejkrásnější. Velmi se o to zasloužil v letech 1855 až 1856 právě Dominik Sávio. Píše o něm spolužák Kaliéro: „Dominik se staral, aby v každé ložnici a v každé studovně byl postaven malý oltářík Panny Marie, ozdobený květinami, a aby před ním, dnem i nocí, svítila rozžatá svíce - symbol lásky k ní. Z jeho popudu jsme se rozhodli každou květnovou neděli večer v ložnici konat chvály k její cti.“

V ložnici, kde spal Dominik, měli ozdobený obraz Panny Marie Bolestné, kterou on zvlášť uctíval. Tato úcta, kterou si přinesl do ústavu z domu, ho provázela celým životem a byla mu velkou útěchou zvláště v hodině smrti.

V květnu 1856 se chlapci z jeho návodu rozhodli, že konec měsíce oslaví zvlášť důstojně. Chtěli k té příležitosti vytvořit pěknou výzdobu mariánského oltáře. To si ovšem žádalo trochu peněz na zakoupení potřebných věcí. Dominik byl samá starost, ale největší starost mu dělalo, že neměl v kapse ani haléř. Šel do kufru a přinesl všechny knihy, které dostal za odměnu za píli a chování, a nabídl je k uspořádání malé loterie. Kamarádi jeho příklad následovali a tak loterie vynesla, kolik bylo třeba. Don Bosko přišel na závěr měsíce osobně hochy povzbudit, aby v horlivosti neustávali.

V Oratoři bylo všeobecně známo, že Sávio nikdy nevyšel z kostela, aniž by se na chviličku zastavil před oltářem Panny Marie. Aspoň na kratičkou modlitbu. Táhlo ho to tam. Nejen to, každý pátek považoval za svou povinnost poprosit některé spolužáky, aby se tam s ním šli pomodlit Korunku sedmi bolestí Panny Marie. Jindy zase ho bylo vídat vést menší chlapce do kostela pomodlit se Sedm bolestí Panny Marie. Matku Boží pociťoval jako svou matku a nazýval ji „maminkou“. Velmi toužil setkat se s ní jednou v nebi.

Stalo se, že ho kdosi cestou přes náměstí pokoušel, aby se rozhlížel vesele jako ostatní hoši. Dominik nechtěl. Tu mu dotyčný řekl: „Člověče, nač ti dal Pán Bůh oči?“ Sávio mu klidně odpověděl: „Ty to nevíš? Přece abych po smrti viděl v nebi Pannu Marii!“

********

  • Co bychom mohli vykonat ke cti Panny Marie my?
  • Čeho se musíme varovat při projevech úcty k Panně Marii?

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz