Sobota 15. máje - Družina Panny Marie

15.05.2021 07:08

Družina Panny Marie

Dominik Sávio nebyl jen citově zbožný. Bral všechno do důsledku a chápal, že víra žádá skutky. I mariánská pobožnost to žádá. Proto často říkal: „Rád bych vykonal něco velikého ke cti Panny Marie, ale musím si pospíšit. Mám dojem, že mi nezbývá mnoho času.“ Na co asi myslel?

V Oratoři Dona Boska existovaly dva spolky mládeže. Byla to družina svatého Aloise pro externí hochy; jejím posláním bylo vést hochy k následování svatého patrona katolické mládeže – Aloise z Gonzágy.

Pak zde byl Spolek vzájemné pomoci, založený Donem Boskem. Hoši – hlavně učni – každý týden dávali do společné pokladny malou část svých úspor pro případ nemoci nebo nezaměstnanosti. Dominik pomýšlel ještě na něco většího a důležitějšího. Čekal, až se mu naskytne příležitost.

Jednoho dne se shodou zvláštních okolností stalo, že Don Bosko při mši svaté ve všední den otevřel svatostánek a chystal se podávat svaté přijímání. Už řekl: „Hle Beránek Boží“, ale zrovna nikdo nepřistoupil k oltářní mřížce. Nezbylo, než zklamaně svatostánek zase zavřít. Mezi hochy nastal šum a potom ti nejlepší dali hlavy dohromady, co dělat, aby se něco podobného už neopakovalo. Duší tohoto hnutí byl Dominik. S ním se spojili další, většinou starší hoši než byl on sám. Tu Dominik dostal nápad, co kdyby se skupina proměnila v něco stálého. Mohla by to být taková „bdělá stráž“, která by dbala, aby starosti Dona Boska o hochy nevyznívaly naprázdno. Kamarádi byli pro. Šli k Donu Boskovi a ten nápad pochválil. Potřeboval by takovou skupinu dobrých hochů, o kterou by se mohl opřít. Schválil také jejich návrh, aby se vytvořila tříčlenná komise, která by navrhla a sepsala stanovy tohoto spolku. Členy komise měli být Dominik Sávio, klerik Michal Rua a Sáviův spolužák Bondžovanni. Spolek si dal název „Družina Panny Marie“.

Dominik se v ní stal hned jakoby sekretářem, protože hlavní práci – sepsání stanov – svěřili kamarádi jemu. Nebyla to práce lehká, ale Dominik se jí věnoval s velkým zájmem a s neobyčejnou inteligencí. Kde si nevěděl rady, zeptal se Dona Boska.

Dne 8. června 1856 zahájila Družina Panny Marie oficiálně svou činnost. Třináct prvních členů se shromáždilo v kostele svatého Františka Salezského a Dominik Sávio tam před oltářem Panny Marie přečetl společný slib, který zněl: „My, podepsaní (následovala jména), abychom si pojistili přímluvu Panny Marie Neposkvrněné pro hodinu naší smrti, rozhodli jsme se zcela se jí zasvětit. Všichni jsme přistoupili k svaté zpovědi a svatému přijímání a teď před jejím oltářem s dovolením našeho duchovního vůdce slibujeme, že budeme podle svých sil následovat svatý příklad Aloise Komolla.“ (Komollo byl důvěrný přítel Dona Boska a jeho spolužák z bohosloví. Zemřel tam v pověsti svatosti a Don Bosko už v prvních letech svého kněžského působení vydal tiskem jeho životopis.)

Po tomto slibu přečetl Dominik ještě text stanov Družiny Panny Marie. Stanovy zavazovaly členy k dokonalému zachovávání pravidel ústavu, k vzájemnému dobrému příkladu aؘ k poctivému využívání času. Poslušnost, plnění povinností a vzájemná láska měly být zvláštními znaky členů družiny. Měli se každý týden sejít na půl hodiny k duchovnímu čtení a k projednání své činnosti. Hoši si slibovali, že se budou navzájem upozorňovat na chyby, snažit se mít se všemi trpělivost, vzájemně se povzbuzovat k dobrému. Za program činnosti si vzali častou účast u stolu Páně, slavení mariánských svátků a pobožností modlitbou růžence a slavení mariánských sobot. Umiňovali si, že se věnují co nejvíce poslechu Božího slova a že o něm budou přemýšlet. Budou pomáhat představeným jednak příkladem, jednak tím, že je budou upozorňovat, co by se dalo zlepšit. Nebudou si brát zbytečná dovolení, aby se nenarušoval pořádek v domě. Také nebudou kritizovat jídlo, které se jim předkládá.

Don Bosko rád schválil stanovy a měl radost, že má kolem sebe skupinu nejlepších hochů, kteří chtějí být jeho pomocníky. Jen chtěl, aby vzali na vědomí, že stanovy jsou dobrovolné a neváží nikoho pod hříchem.

Činnost družiny se od počátku projevovala velmi blahodárně. Hoši na svých týdenních schůzkách se radili opravdu konkrétně a vykazovali velikou duševní zralost. Probírali jednotlivé kamarády a radili se, jak jim pomoci v učení, v chování, v ústavním životě. Každý se snažil vzít si někoho na starost a stát se mu jakoby andělem strážným. Na nikoho nežalovali, ale snažili se každého dobrovolně získat pro správný život.

Podle stanov měla mít družina svou hlavu – předsedu. Všichni cítili, že by to měl být Dominik, ale byl zde Michal Rua, který už byl klerikem a na půl asistentem chlapců, volba tedy padla na něho. Dominikovi to vůbec nevadilo. Zůstal „duší“ družiny. To bylo mnohem důležitější, protože bez duše je každé tělo mrtvé. Jemu nešlo o pocty, ale o dobrou věc.

**********

Co dělají lidé, když chtějí, aby se dobro hodně šířilo?

Jaké výhody přináší člověku společnost (společenství)?

Za jakými účely se lidé nejčastěji sdružují?

Které sdružování je nejužitečnější?

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz