21. 5. čtvrtek - Čtení k zamyšlení pro dospělé

21.05.2020 06:00

2020_21.5.májová dospeli.pdf

„Pochopila jsem, že bez lásky
jsou všechna díla jen nicota,
dokonce i ta nejskvělejší díla,
jako je kříšení mrtvých
nebo obracení národů"

           AS

Terezie velmi dobře pochopila, že křesťanský život nejenom má misijní rozměr, ale že je svou podstatou misií. Tolik chtěla být misionářkou, dokonce chtěla hlásat evangelium, zkrátka se i slovem snažit o to, aby byl Ježíš poznáván a milován. Jenže zdánlivě nic z toho nemohla realizovat. Mladá a nemocná dívka za zdmi Karmelu, ukrytá světu a svým způsobem i vlastním spolusestrám. Když se připravoval její beatifikační proces a její spolusestry o ní měly vydávat svědectví, mnohé reagovaly asi takto: "Co zvláštního o ní povídat? Byla taková obyčejná..."

Hodnota života se však neměří našimi funkcemi a výkony, ale mírou lásky, kterou vkládáme do našich vztahů a skutků, i těch nejnepatrnějších. "Navečer života budeme souzeni podle lásky," učí svatý Jan od Kříže. Terezie, jeho duchovní žačka, uchopí misijní poslání křesťana v jeho podstatě. "V srdci církve chci být láskou!" zní její slavný výrok, který mnohým připadá jako romantické zvolání věřící dívky. Ne Terezie spolu se svatým Pavlem pochopila: všechno, co jsme kdy dělali. I to v očích světa nejvýznamnější, pokud to bylo bez lásky, pomine. Nepřinese to trvalé osvobození, i kdyby to bylo učiněno ve jménu Boha.

"Kdyby láska pohasla, apoštolové by přestali hlásat evangelium, mučedníci by se zdráhali prolít svou krev," píše dále Terezie.

Je to pravda. Je smutný pohled na mnohé křesťanské kazatele, kteří svým kázáním a především jednáním nejen nikomu nepomůžou, ale často člověka připraví o poslední zbytek víry.

Je smutný pohled na křesťana, který se díky svému konformismu ztrácí v davu. Je smutné vidět boj o moc a posty také na církevní půdě a nevidět tam boj o člověka. Je smutný a těžký život bez lásky. Ztrácí svůj smysl - i kdyby člověk dosáhl všeho ostatního. Neboť všechno pomine, jen láska vetkaná do života nepomine. Toto nám Terezie odkazuje a paradoxně právě ona, uzavřená mezi zdmi Karmelu, se stane spolupatronkou misií, čímž každému z nás připomíná: Tvůj život je misie! Misie lásky!

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz