8. paní

07.12.2020 15:50

Do kurníku vešla nějaká paní. Podívala se do hnízd, vybrala vajíčka a pak zase odešla. Když však přecházela dvůr, zahlédla šneka.

„Fuj, šnek," vykřikla, uchopila ho špičkami prstů za domeček a hodila ho velkým obloukem přes plot. Naštěstí šnek dopadl do měkkého. Přistál v záhonu jahod. O tom už dlouho snil. Sotva překonal leknutí, pustil se do velké šťavnaté jahůdky. Jaké blaho!

Jeho štěstí však netrvalo dlouho. Paní přišla s košíkem k záhonu a šnekovi nepomohlo ani to, že se stáhnul do domečku. Našla ho. „Fuj, zase jeden šnek," a už zase letěl velikým obloukem přes plot. Tentokrát přistál v trávě pod hrušní hned vedle spadlé, do zlatova zralé hrušky.
„To vůbec není špatné,” pomyslel si a zakousl se do ní. Byl už téměř sytý, když paní přišla se žebříkem a zase ho našla.
„Fuj," vykřikla, „to už je dnes třetí!" A šnek znovu letěl přes plot.
„Pomalu si na to zvyknu," pomyslel si šnek, když se vysoukal z domečku. „Copak tady bude dobrého?" Tentokrát to bylo zelí, krásná, šťavnatá hlávka zelí. Šnek si vzpomněl na tu první hlávku, odkud se vydal na svou velkou cestu, a začal si pochutnávat. Kdyby si vzal ještě jen malý kousek, asi by praskl, když přišla zase ta paní. Tentokrát nesla v ruce motyku, aby trochu nakypřila záhon.
„Fuj," vykřikla, „dneska se to šneky jen hemží.” A šnek zase letěl obloukem přes plot. Tentokrát však do bláta vedle silnice.
„Dnes jsem se asi trochu přejedl,” pomyslel si spokojeně. „Byla to ale hodná paní!”

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz