Pondělí 3. máje - Sněhulák před kostelem

02.05.2021 21:01

Sněhulák před kostelem

Dominik Sávio brzy pochopil jednu velmi důležitou věc. Pochopil, že při mši svaté sestupuje mezi nás sám Pán Ježíš, bere na sebe tajemné způsoby chleba a vína a zůstává takto utajen mezi námi stále, dokud tyto podoby trvají. Maminka mu to sama řekla a vysvětlila mu, že Pán Ježíš je v kostele přítomen ve svatostánku ve svatých hostiích, které se tam uchovávají pro případ, že by bylo třeba nést svátost oltářní nemocným nebo umírajícím.

Nyní Dominik, právě proto, že byl jako ministrant tak blízko oltáře a svato stánku, chodil kolem nich s velikou úctou a zbožností. Celý kostel se mu zdál takový krásný a posvátný, jako žádné jiné místo na světě. Když vstoupil do kostela, vždy uctivě poklekl, podíval se na svatostánek a řekl Pánu Ježíši: „Pane Ježíši, mám tě rád, myslím na tebe a chci se zde pěkně chovat, abys měl ze mne radost. Pomáhej mi, abych byl hodný“.

Přišla zima. I monferrátské vrchy byly často zasněženy a někdy foukal velmi studený vítr. Stalo se, že jednou ráno, vyšel pan kaplan Zukka ze svého bytu a s klíčem kráčel ke kostelu, aby jej otevřel. Choulil se do zimního pláště, protože celou noc sněžilo a ještě nepřestalo. Když už byl u kostela, zvedl hlavu a co to, těsně u dveří, přimáčknutý k nim, byl sněhulák. Dokonce klečel…

„Že by to kluci nezbední udělali?“ pomyslel si. V tom sebou sněhulák hnul a pan kaplan poznal, že je to Dominik.

„Co tady děláš?“ zeptal se překvapeně. „Já jsem se modlil“, odpověděl hoch a přitom vstával a otřepával si kalhoty a kabát. „Ale, ale,“ opět pan kaplan… „a to sis musel kleknout zrovna do sněhu? Vždyť se ještě nachladíš.“ „Mně není zima“ ujišťoval ho Dominik, zatímco spolu vcházeli do kostela.

Pan kaplan si od té doby vážil Dominika ještě víc. Takových ministrantů není věru mnoho, takoví se musí hledat a umiňoval si, že ho musí nějak odměnit.

*******************

Co je středem každého katolického kostela a proč?

Jakou funkci v kostele má svatostánek a kde má být umístěn?

Měl by být kostel přes den správně otevřen nebo zamčen?

Čemu říkáme návštěva Nejsvětější svátosti oltářní?

Jak se máme chovat v kostele?

 

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz