Sobota 1. máje - Malý strážce zbožnosti

01.05.2021 10:00

Malý strážce zbožnosti

Sáviovi byli chudí lidé a neměli na růžích ustláno. Domek, ve kterém se Dominik narodil, nebyl jejich, byli tam jen v nájmu. Jeho tatínek musel jako kovářský dělník těžce pracovat. Od rána do večera vkládal železo do výhně, pak do něj bušil na kovadlině a zase je ponořoval do vody, aby se zakalilo, hned zase někdo přijel a on musel před kovárnou přibíjet koním na nohy podkovy. Byla to nebezpečná práce. Maminka zase sedávala celé dny u okna a jako švadlena šila pro lidi, někdy zcela zadarmo.

Dominikovi byly asi dva roky, když se Sáviovi přestěhovali z Rivy do nedalekého Morialda. Morialdo je památný tím, že to byla domovská obec svatého Jana Bosca, který se tam na samotě Bekki narodil roku 1815, o dvacet sedm let dříve než Dominik! V době, kdy se tam Sáviovi stěhovali, byl už tři roky knězem v Turíně.

U Sáviů byla zbožnost domovem. Dbali, aby se den začínal modlitbou a modlitbou taky končil. Modlívali se také před jídlem a po jídle a každý večer se modlili svatý růženec. Dominikova maminka si brala hošíka na klín, spínala mu ručky a učila ho opakovat slova modlitby. Hošík byl vnímavý a modlil se rád. Když mu byly čtyři roky už nejen, že se sám modlil, ale dbal, aby se modlili i ostatní. Hlídal modlení!

Jednou se stalo, že k nim přišel nějaký člověk, když rodina právě obědvala. Paní Sáviová hned vstala od stolu a nalila mu polévku. On si s chutí sedl, do ruky vzal lžíci a začal jíst. Dominik ho chvíli pozoroval a najednou, z ničeho nic, vzal svůj talíř a odnesl si ho do kouta, tam si ho postavil na lavici a jedl. Tatínek po něm jen loupl očima, ale neřekl nic. Pranic se mu jeho chování nelíbilo. Teprve, když host dal s Pánem Bohem, napomenul chlapce: „Dominiku, copak to bylo, to se dělá, když jíme, sebrat se od stolu a jít do kouta? Co jen si ten člověk pomyslí? Ale tatínku, on se přece nepomodlil! Říkal jste, že kdo se nemodlí, podobá se zvířátkům. Mně se to na něm nelíbilo.

Otec vysvětlil, že i tak musíme být slušní a nedávat nikomu najevo, co se nám na něm nelíbí! Ale i tak musel synka obdivovat.

OTÁZKY PRO DĚTI K ZAMYŠLENÍ:

  • Co je modlitba?
  • Co o ní říká evangelium?
  • Jaký je rozdíl mezi modlitbou rozjímavou a ústní?
  • Které ústní modlitby má každý znát?
  • Kdy se máme modlit?
  • Proč se zvláště doporučuje modlit se ráno a večer?
  • Máme se modlit také před jídlem a po jídle?
  • Co víš o takzvaném „klekání“?
  • Je modlitba růžence ještě moderní?
  • Která je největší a nejdůležitější sbírka ústních modliteb a proč?

Kontakt

Římskokatolická farnost Vsetín Horní náměstí 134, 755 01 Vsetín 571 411 692, 731 402 160 favsetin@ado.cz